martes, 24 de febrero de 2009

Jenofonte, Plató i el Cristianisme... qué has fet Dona!



Fa unes quantes setmanes va aparèixer un professor que ens va explicar el rol de la dona occidental, quin es el paper de les dones en la societat i com interacciona l'home amb ella... Ara queda el temps per reflexionar i continuar adonant-se que tot allò encaixa força bé en la nostra societat. El rol de la dona va quedar definit (en grans trets) fa molts segles i ha començat a canviar fa molt poc temps.

Aquesta noticia que us porto il·lustra com les sèries de televisió espanyoles encara prefereixen el rol de dona... edulcorat?. Una dona que sobre camí en un món masculinitzat però que encara ha de mantenir el seu rol femení (cura de la casa, els nens...). Aquí la deixo. Un altra dia parlaré amb més exhaustibitat de la televisió i la seva oferta.

"Les series de televisió recorren a estereotips sobre les dones"


Els personatges femenins a les series de televisió segueixen representant-se a partir de tòpics associats a les emocions, la passivitat, la maternitat i la sexualitat, segons un estudi de la professora de la Universitat Carlos III, Elena Galán.

L'estudi, "Construcción de género y ficción televisiva en España", publicat a la revista Comunicar assenyala que, tot i que cada vegada hi ha més ficcions sobre dones treballadores, segueixen estant elles les que, en gran mida, preserven i mantenen l'ordre domèstic, sacrificant en ocasions el seu creixement professional.

L'autora de l'estudi explica que "las mujeres suelen representarse como personajes conflictivos, dependientes e inseguros, en algunas de las series analizadas, más ligadas a lo emocionale que a lo racional, y cometiendo por ello algunas negligencias en su trabajo". No obstant, reconeix que "acaparan puestos profesionales anteriormente ocupados por los personajes masculinos y normalizan una situación aún incipiente en la sociedad".

L'esteriotip, segons Galán, es un recurs molt empleat en televisió perquè la repetició de models fàcilment identificables pel públic fa que es comprengui millor la trama i facilita el seguiment de la serie des d'un començament: "Es como dar al público lo que espera sin que piense demasiado".