viernes, 20 de marzo de 2009

Ricard II a la Nau Ivanow


Diumenge vaig anar a veure l'obra
Ricard II de William Shakespeare en una adaptació de Carme Portaceli.

La temàtica del poder és l'eix vertebrador de l'obra que arrossega tota una sèrie de traïcions, enveges, etc. de forces que volen accedir al poder que té el Rei d'Anglaterra. Un poder que un home té per nomenament de Deu. El rei encarna el poder de nostre senyor a la terra.

En aquestes conspiracions per destronar el monarca, l'adaptació feta per la directora, canvia el sexe al personatge de Bolinbroke per una
dona. Aquesta es l'aportació més actual que s'ha afegit a l'obra, la oportunitat que tenen les dones per accedir al poder i també haver d'assumir les conseqüències per aquest nou rol que tenen. Amb aquest fet es tanca el cercle.

El poder com un fet que tothom que envolta al rei estima però que no volen ocupar en la seva majoria i els que l'ocupen acaben per caure en els mateixos errors que l'autoritat anterior.


Podríem parlar de com
Michel Foucault va definir el subjecte lligat a la qüestió del poder. El Gran Mecanisme del que parla Carme Portaceli el podem traslladaral nostre nivell més actual en el sentit polític, per observar des d'una òptica diferent els grans controladors, els que tenen el poder en la nostra societat.

El poder de la informació de l'individu, el poder significa control --> seguretat.

Ón es l'educació en tot això? Els poderosos la fan servir per adoctrinar, per guiar, per controlar el ramat d'ovelles, això si sense que s'assabentin que estan siguen controlades pel gran germà...

L'educació es l'eina alliberadora d'aquest mecanisme on... Nietzsche va definir el "Übermensh" -superhome- que aconsegueix crear el seu propi camí fora de les doctrines establertes i que a més fa que la resta el vulgui seguir també.

Però per poder fer tot això, primer ens hem d'adonar de la situació en la qué estem per després poder canviar-la...

El paper de la pedagogia es poder col.locar-se a la vessant exterior del "corner" i aconseguir donar a la gent la llibertat de pensament.


3 comentarios:

  1. Amb la companyia Atràpalo teniu les entrades per només 12€.

    ResponderEliminar
  2. BOnes, Manel!
    Gràcies pel resum! Però... ens la recomanes o què? jaja

    "L'educació és l'eina alliberadora d'aquest mecanisme". O potser es l'educació amb la seva vessant més negativa (des del nostre punt de vista) la que controla a aquest ramat que dius? El poder de l'educaciÓ! ja sigui cap a bé o cap a això. Jo crec que té infinites funcions, ja sigui alliberadora, esclavitzadora, manipuladora... és una 'espada de doble filo'. Aquí ja entraríem en les diverses definicions que pedagogs i/o pensadors han adjudicat a "l'educació".
    Recordo el primer dia de classe, a l'assignatura de Teoria I, que vem parlar sobre si per "educar" calia que s'aprengués algo positiu. No tothom ho pensava igual, i no tothom podia dir exactament el que era "positiu", així que jo penso que també es pot educar enganyant, o educar en coses més negatives, per això no veig gaire clar si l'educació ha de ser l'eina alliberadora. Ho pot ser, això si.
    M'acabo de llevar... estic una mica espés!

    Bon dia!

    ResponderEliminar
  3. Hola Manel, me gustó mucho tu reflexión. Los ámbitos de poder parecen tener un atractivo en ellos mismos, pero nunca me lo había planteado también como un factor de seguridad. Será atracción hacia el poder una búsqueda de cierta seguridad?? La pregunta es un poco barata pero es nueva para mí!!! jeje
    Bueno, en cuanto a lo que dice el Joel pues yo me acordé tb de la clase del Trilla en que nos hizo una especie de definición de educación cambiando ciertas palabras difíciles,o de amplio significado, por letras: a, b, c.. se acuerdan??? bueno que es éso no? todo lo que envuelve a la educación parecen ser conceptos que se definen de una forma súper delicada y compleja en cada uno de nosotros y en la relación con nuestro entorno...uffff!!!entonces es muy difícil definir los puntos medios.
    me enrollé más que una perciana uffffff!!
    a descansar que es sábado!!!

    ResponderEliminar